”Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin. Sanma ki sen, geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.” – Halikarnas Balıkçısı
Tarihin Babası Burda Doğdu
Eski adı Halikarnassos olan Bodrum, tarihin babası Yunan tarihçi ve antik yazar Heredot’un doğduğu yer. Heredot M.Ö. 5. yüzyılda yaşamıştır. Gezilerinde gördüğü yerleri ve insanları anlattığı, Heredot Tarihi olarak bilinen eseriyle tanınıyor. Herodot, belirtildiği gibi, antik Romalı siyaset adamı ve tarihçi Cicero’dan itibaren “Tarihin Babası” olmakla tanınır. Antik çağlardan itibaren de eseri ve işlediği konulara tutumu üzerinde büyük tenkitlere uğramıştır. Herodot’a bir diğer lakap olarak “Yalanların Babası” adı da verilmiştir.
Son Hrıstiyan Toprağı Bodrum
Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferiyle Bodrum’u Osmanlı topraklarına kattı. Bu nadide kasaba, Osmanlı sınırları içine giren son Hrıstiyan toprağı olma özelliğini taşıyor.
Kaleyi İnşa Edenlere Cennetten Toprak
1406 yılında inşasına başlanan ve günümüzde Avrupa’nın ödüllü su altı müzelerinden biri olan Bodrum Kalesi, aslında St. Jean şövalyeleri kalesiydi. 7 kapısı ve kuleleri bulunan bu muazzam eserin kulelerinden her biri farklı ülkenin isimleriyle anılıyor. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 m yükseklikte olan Fransız Kulesi’dir. Diğer kuleler İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kuleleridir.
Dönemin papası, büyük emek harcanan, muazzam kalenin yapımında görev alan şövalyeleri bütün günahlarından arınma ve cennete gitmek için af belgesi olarak bilinen endüljans ile ödüllendirilmiştir.
Bodrum İsmi Nerden Geliyor?
Bodrum, Aziz Petrus’a adanmış topraklar olduğu için, Petrus adından türeyerek Petrium, Potrum sonunda Bodrum olarak kalmıştır. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Bodrum’un ”kafir kalesi” olduğunu söylüyor.
Bodrum’daki Malta şövalyelerine ait büyük kale Kanuni tarafından fethedildikten sonra kafirler, Türk kumandandan kalenin kuzeye bakan kapısının sol tarafındaki sahilde ufak bir bodrum inşa edebilmek için izin isteyip, çalıların arasına gizlice bir kale yapmış. İnşaat bitince de çalıları ateşe vermiş. Yeni kale ortaya çıkmış. Evliya Çelebi Bodrum adının, küçük bodrum inşa etme bahanesiyle ama sahtekarca yapılan ”kafir kalesi”nden geldiğini söylüyor.