Türkiye’ye potansiyel bir emeklilik destinasyonu, ailenizle birlikte taşınabileceğiniz bir yer veya güneşli bir inziva yeri olarak bakıyorsanız, bu hayale kapılmadan önce denemeniz ideal olmaz mı?
Bu blogda, bir yabancı olarak Türkiye’de yaşamanın nasıl bir şey olduğunu, yabancıların Türkiye’de nerede yaşadığını ve mümkün olduğunca kolay hareket edip yerleşmek için yapmanız gerekenleri keşfedeceğiz.
Türkiye Nasıl Bir Yer?
Türkiye, dağlardan tuzlu düzlüklere ve Akdeniz’in masmavi sularına kadar çeşitli manzaralara sahip büyük ve çok yönlü bir ülkedir. Güneşli, tarih ve efsanelerle dolu, tartışmalı ve çok güzel. Aynı zamanda Doğu ve Batı kültürlerinin harika bir karışımı.
Çoğunluğu Müslüman olan bir ülke olmasına rağmen, Türkiye genel olarak oldukça laik bir yaşam sürüyor. Elbette toplumda muhafazakar tutumlar var ve sağcı politikalar hala geçerli ama Türkiye’deyken genel his, Türkiye’nin Avrupa’ya yakın olduğu yönünde.
Büyük alışveriş merkezleri ve süpermarketleri, dünya kahvehaneleri ve liberal kadın modası ile büyük şehirlerde daha belirgindir.
Türk insanı çok cana yakın ve misafirperver. Turistik noktaların çoğunda, mağaza ve restoran personelinin çok dilli olduğunu göreceksiniz – İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça konuşuyorlar. Buna karşılık, biraz temel konuşma Türkçesi öğrenebilirseniz, çok daha fazla saygı görürsünüz.
Türkiye’nin çok muhafazakar bölgeleri var, ancak bunlar çok nadiren göçmenlerin sıcak noktaları.
Genel olarak, Türkiye’yi yine de egzotik bulacaksınız, ancak hafif, çok bunaltıcı değil. Türkiye’de yaşamın büyük batı ülkelerine kıyasla daha rahat ve daha az stresli olduğunu göreceksiniz.
Türkiye’de Yaşamak İyi Bir Fikirmi?
Türkiye, sakinlerine iyi bir iklim, aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı sunabilir ve çoğu gurbetçi, Türkiye’ye taşındıklarında paralarının karşılığını aldıklarını görürler.
Türkiye’ye taşınma fikrinizin sizin için iyi çalıştığından emin olmak için ipuçlarını önceden öğrenin. Konumları araştırın, Türkiye’de bir mülk satın almadan önce önce kiralayın, gelirinize ve ikamet durumunuza göre plan yapın ve en önemlisi sağlık ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olun.
Dili öğrenmek çok yardımcı olacaktır. Türkiye’deki tüm resmi kurumlar sadece Türkçe konuşuyor ve dili bilmezseniz her şey 10 kat daha zor oluyor.
İyi bir iş veya düzenli bir gelir gerçekten önemlidir. Tüm Türkiye’de, ancak geliriniz lira olarak değil, başlıca para birimlerinden birinde ödeniyorsa, paranızın tam karşılığını veren bir destinasyon olarak takdir edebilirsiniz.
Doğru anlarsanız, Türkiye’deki hayatınızdan büyük keyif alacaksınız.
Türkiye’ye taşınmadan önce bilinmesi gerekenler
Türkiye’de turistik olmayan bir yere taşınmayı planlıyorsanız, İngilizce konuşan çok fazla insanla karşılaşmazsınız, bu nedenle günlük iletişim zordur.
Müslüman bir ülkeye taşınıyorsunuz, bu yüzden kendinizi rahat hissetmeli ve bu gerçeğe saygı duymalısınız. Günde 5 defa Arapça (Türkçe değil) ezan okunmasına alışın.
Türkiye’de işler biraz farklı. Bazı yerler gerçekten muhafazakar ve insanlar şort giydiğiniz için size tuhaf bir şekilde bakacak, bu yüzden buna dikkat edin.
Ramazan ayında (1 aylık oruç), toplum içinde bir şey yerseniz, içerseniz veya sigara içerseniz, yargılanma şansınız oldukça yüksektir.
Muhtemelen sıcak bir şekilde karşılanır ve kabul edilirsiniz. Türkler her zaman hoş karşılandığını hissettirmeye çalışır. Ancak, gerçekten ve tam olarak uyum sağlayamayacaksınız; her zaman mümkün değildir. Bu yüzden pek çok gurbetçi, sürekli büyüyen gurbetçi topluluklarda yaşamaya başlar.
Türk İnsanı
Türk insanı, ihtiyaçlarına uymadığında kural ve prosedürleri göz ardı etme konusunda belirgin bir eğilim gösterir, bu nedenle Türkiye’de yaşamayı düşünüyorsanız, her şeyin her zaman söz verildiği gibi gitmeyeceğine dikkat edin.
Türkiye’de iş bulmaya güvenmeyin. Türk kanunları yabancı iş arayanları pek hoş karşılamıyor ve çoğu yerel şirket başlamak için çok iyi bir Türkçe bilmeye ihtiyaç duyuyor. Şirketiniz tarafından yeriniz değiştirilmedikçe veya uluslararası bir şirket tarafından çağırılmadıkça, yüksek ücretli bir iş bulmak kolay olmaz.
Ülkeyi, yemeğini, kültürünü vs. eleştirmeyin Türk arkadaşlarınız gözünün önünde yapsa bile.
Türk kahvesi sanıldığı kadar popüler değil. Bu, içmedikleri anlamına gelmez, ancak çay mutlak kazanandır.
Türkiye’de yaşamak: artıları ve eksileri
Türkiye’ye taşınmanın avantajları ve dezavantajları vardır. Ne bekleyeceğinizi bildiğinizden emin olmak için hareket etmeden önce en azından her ikisinin de farkında olmanız önemlidir.
Türkiye’de yaşamanın eksileri
- Türk bürokrasisi
Türkiye’de ikametinizi kaydettirmek ve çalışma izni almak istediğinizde veya arabanızı ve ev eşyalarınızı ithal etmek istediğinizde tonlarca evrakla karşılaşacaksınız.
Her gün ancak birkaç saatten fazla açık olan düzinelerce devlet dairesini ziyaret etmek zorunda kalacaksınız ve hangi yöne dönerseniz dönün, kendinize çelişkili bilgiler verildiğini göreceksiniz.
Ayrıca çoğu yetkilinin İngilizce bilmediğini de unutmayın.
Önemli bir ipucu: Küçük bir ücret karşılığında size yardımcı olacak istekli ve arkadaş canlısı bir koşucu bulabilirseniz, yardım teklifini kabul edin.
- Esnafın nitelikleri için evrensel standartlar yok
Türkiye’de tanıştığınız her erkek size evet o bir tesisatçı, elektrikçi, inşaatçı, sıvacı, kiremitçi ya da aradığınız her ne ise onu söyleyecektir.
Bununla birlikte, inşaat ticaretinin herhangi bir alanında kazanılacak herhangi bir eğitim veya nitelik yoktur. Ve büyük olasılıkla, işlerin nasıl yapıldığına dair daha iyi bir fikre sahip olacaksınız.
Eğer deneyebilirsen, kendin yap. Yapamazsanız, size iyi şanslar dileriz. Diğer gurbetçilerden tavsiyeler ve öneriler alın.
- Sokak hayvanları
İlk başta göçmenler için şok edici olabilecek birçok başıboş ve sokak köpeği ve kedisi var. Ancak durum iyiye gidiyor.
Oldukça fazla sayıda başıboş köpeğin kulak küpesi olduğunu ve iyi bakıldığını görebilirsiniz. Bir hayvan refahı kuruluşu tarafından bakılır, kısırlaştırılır, aşılanır ve etiket renk ve numaralarına göre düzenli olarak kontrol edilir.
Bağış ve gönüllülük ile sokak hayvanlarına bakan kuruluşlara yardımcı olabilirsiniz. Veya birçok gurbetçinin yaptığı gibi birkaç hayvanı evcil hayvan olarak sahiplenebilirsiniz.
Türkiye’de yaşamanın artıları
- Türkiye’de yaşam tarzı harika
Yılın büyük bir bölümünde hava o kadar idealdir ki insan dışarıda yaşaya bilir. İlkbahar, sonbahar ve hatta kış aylarında yemekler terasta yeniliyor ve yürüyüşler yapılıyor. Serin günlerde bile insanlar teras ısıtıcısını açıp rüzgardan korunarak kış güneşinin tadını çıkarabilirler.
Bu açık hava yaşam tarzı daha sağlıklı ve aynı zamanda ruh için iyi olan çok daha fazla sosyal etkileşime neden oluyor.
Yazın, elbette, güneş ışığı D vitamini seviyelerini yükseltir ve çoğu insanda genel bir esenlik hissini destekler.
Tüm odak noktası, sinema bileti için ödeme yapmak veya ailenin aşırı pahalı bir tema parkında bir gün geçirmesi yerine dışarıda olmak, barbekü yapmak, sahili ziyaret etmek, yelken açmak, yürümek ve restoranlarda veya barlarda arkadaşlarla sosyalleşmek.
- Yemekler harika
Yerel olarak yetiştirilen taze ürünlerin bolluğu şaşırtıcı. Yerel pazarlar, süpermarkete gidip vakumlu hazır yiyecekler aramak yerine alışveriş yapmanız ve meyve, sebze, et, peynir ve ekmekle yaşamayı öğrenmeniz gereken yerlerdir.
- Düşük yaşam maliyeti
Geliriniz Türkiye dışından geliyorsa (emeklilik maaşı, yatırım vb.), genellikle Türkiye’deki gelirinizin size kendi ülkenizdekinden çok daha fazlasını satın alabileceğini göreceksiniz.
Yerel olarak yetiştirilen ürünler, dışarıda yemek gibi inanılmaz derecede uygun fiyatlıdır. Örneğin İngiltere’de ihtiyaç duyduğunuz gelirin bir kısmıyla Türkiye’de yaşamak mümkün.
Türkiye’de yaşamanın maliyeti nedir?
Türkiye, paranızın karşılığını alabileceğiniz mükemmel bir destinasyondur ve birçok gurbetçi, gelirlerinin Türkiye’de daha uzun sürdüğünü ve kendi ülkelerinde olduğundan daha fazla satın aldığını fark eder. Bunun nedeni, ortalama olarak, Türkiye’de yaşama maliyetinin çoğu Batı ülkesinden daha düşük olması ve Türkiye’deki fiyatların göçmenler için hoş bir sürpriz olmasıdır.
Ancak, bu seçtiğiniz yere bağlıdır.
Bir şehirde yaşamayı planlıyorsanız, daha yüksek harcamalara hazırlıklı olun. Bu bakımdan Türkiye, kentsel yaşam için daha fazla para ödediğiniz dünyadaki herhangi bir ülkeden pek farklı değil.
İstanbul’da yaşamak ucuz değildir. Aslında Türkiye’de yaşanacak en pahalı yer orası. Daha yüksek kiralar ve ulaşım, yemek ve dışarıda yemek yeme gibi daha yüksek günlük maliyetler sunar. Kiranızı ödedikten sonra yaklaşık 1000 dolarınız varsa, İstanbul’da rahatça yaşayabilirsiniz.
Ancak Ege ve Akdeniz kıyılarına doğru ilerlerseniz hemen hemen her şeyin fiyatları daha uygun olacaktır. Fethiye gibi bazı çok popüler kıyı gurbetçi yerleri, İstanbul’dan yaklaşık yüzde 20 daha ucuz. Birçoğu için yaşaması çok daha eğlenceli yerlerdir.
Türkiye’de iş bulmak kolay mı?
Türkiye’de çalışmak için çalışma izninizin olması gerekir. Nüfus çok genç olduğu için Türkiye mükemmel bir işgücü arzına sahiptir. Bir işverenin bir Türk vatandaşı yerine bir yabancıyı işe alması da önemli bir taahhüttür. Bu nedenle şirketler, bir vatandaşı çalıştırabiliyorsa, bir yabancı için çalışma izni başvurusunda bulunma zahmetine girmez.
Türkiye’de iş bulmak için en iyi şans. Türkiye’de şubesi olan uluslararası bir şirkette çalışmak olacak.
Öğretmenlik yapabiliyorsanız ve öğretmenlik deneyiminiz varsa, daha iyi bir konumdasınız. İngilizce öğretmeyi planlıyorsanız ve dilin anadili iseniz, Türkiye’de iş bulmak daha kolaydır. Bazı büyük özel okullar. Çok az deneyime sahip insanları işe almaya istekli oldukları noktaya kadar İngilizce öğretmeni bulmakta zorlanıyorlar. Bunlar oldukça iyi ücretli işler.
İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde iyi maaşlı bir iş bulmak. Gurbetçilerin tercih ettiği kıyı bölgelerinden daha kolaydır.
Kıyıda bölgelerde yaşamak istiyorsanız ve bir işe ihtiyacınız varsa. İşe girmenin en yaygın yolu yerel göçmen işletmelerine fırsatlar olup olmadığını sormaktır. Yine de size çok fazla ödeme yapılmayacak.
Belirli bir gelir önceliğinizse, kendi işinizi kurmak veya denizaşırı bir şirket için uzaktan çalışmak. Yerel olarak işe girmeye çalışmaktan daha iyi bir seçenektir.
Türkiye’de nasıl vize ve ikamet alabilirim?
Türkiye’yi geçici olarak ziyaret etmek istiyorsanız, E-Türkiye E-Vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu uygulama turizm ve ticaret amacıyla Türkiye’ye giriş yapmak isteyenler içindir.
Türkiye’de üç aydan daha az kalacak bir yabancıysanız, bu turizm vizesi konaklamanızı karşılayacaktır.
Belirli ülke vatandaşlarının. Türkiye’ye geçici ziyaretçi olarak giriş yapabilmeleri için e-vize başvurusu yapmalarına bile gerek yoktur. Emin değilseniz Türk büyükelçiliğine veya konsolosluğuna danışın.
Ancak, Türkiye’de daha kalıcı olarak yaşamak için taşınmayı planlıyorsanız, kalıcı ikamet vizesine başvurmanız gerekecektir.
Türkiye’de kalıcı olarak kalabilir ve yaşayabilir miyim?
Türkiye’de 90 günden fazla kalmayı planlıyorsanız, önceden oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekir.
Türkiye oturma izni, altı aylık bir süre içinde Türkiye’de üç aydan fazla kalmanıza izin verir. Türkiye’de kalıcı olarak yaşamayı, çalışmayı veya okumayı planlıyorsanız buna ihtiyacınız var.
Bunun dışında izin, evlenmenize, Türk ehliyet başvurusunda bulunmanıza, vergi numarası almanıza, banka hesabı açmanıza, mülk satın almanıza, yatırım yapmanıza ve çok daha fazlasına olanak tanır.
Türkiye merkezli bir işletmede çalışıyorsanız ve oraya çalışmak için taşınıyorsanız. Yalnızca oturma izni görevi de gören çalışma iznine ihtiyacınız olacaktır.
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni
Türkiye’de yasal olarak en az sekiz yıl kesintisiz. Ve Türk makamları tarafından verilen oturma izniyle yaşadıysanız, süresiz oturma izni olan uzun dönem Türk oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.
Türkiye Oturma İzni için nasıl başvurulur
Türkiye’ye gelişinizden itibaren bir ay içinde başvurmanız gerekmektedir.
Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın web sitesinde çevrimiçi olarak başvurun.
Başvurunuzu yaptığınızda “Merkezi Randevu Sistemi” web sitesine yönlendirileceksiniz. Burada size en yakın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ofisinden randevu almanız gerekmektedir.
Size en yakın ofisinin adresi ve gerekli belgelerin bir listesi verilecektir. Şimdi tek yapmanız gereken randevu için uygun tarih ve saatler arasından seçim yaparak başvuru ve ikamet kartı ücretlerini ödemek.
65 yaşın altındaki herkes, Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunuyorsa – devlet veya özel – tam sağlık sigortasına sahip olmalıdır.
Türk Vatandaşlığı programı
Türkiye’ye yerleşmenin en hızlı yolu, Yatırım Yoluyla Vatandaşlık yoluyla bir Türk pasaportu almaktır. 400.000 $’dan başlayan emlak yatırımlarıyla 2 ay içinde yapabilirsiniz.
Yatırım seçenekleriyle Türkiye vatandaşlığı
Gayrimenkul almak istiyorsanız 400.000$’dan başlayan seçenekler, yatırım seçeneklerinden birini seçerseniz 500.000$’a kadar çıkıyor. Ayrıca minimum 50 kişilik istihdam yaratma seçeneği de bulunmaktadır.
Bu, Türkiye’de ikametinizi düzenlemenin açık ara en kolay yoludur.
Türkiye’deki yatırım seçenekleriyle vatandaşlığınızla ilgili sorularınız varsa veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa. Tavsiye sayfamız aracılığıyla bizimle iletişime geçin, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Türkiye’de iş kurabilir miyim?
Yabancı uyruklular Türkiye’de iş kurabilirler. Bununla birlikte, bunu yapmanıza yardımcı olacak profesyonel bir kuruluşa sahip olmanız şiddetli tavsiyedir Birden fazla şirket, limited şirketlerin veya diğer ticari oluşumların kaydedilmesine ve kurulmasına yardımcı olur.
Türkiye’de kayıt olmak ve şirket kurmak 3 günü geçiyor. Yabancı uyruklular tarafından kurulan bir şirketin sermayesine veya yönetimine Türk katılımı şartı aranmıyor.
Gereksinimler:
- En az 2 hissedar
- Sermaye gereksinimi 5.000 TL’dir.
Faydalar:
- Nispeten hızlı kuruluş süreci (3 gün)
- Yabancı hissedarların yüzde 100’üne izin veriliyor
- Yabancı yönetmenlerin yüzde 100’üne izin veriliyor
- Ticaret Odasına otomatik üyelik
- Şirket yönetiminde Türk iştiraki aranmamaktadır.
- Yerli ve yabancı pay sahiplerine eşit muamele
Türk sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?
Bir yıl boyunca yasal olarak ikamet ettikten sonra, Türkiye’de devlet sağlık hizmeti – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) planı için hak kazanırsınız.
Kayıt olurken, devlet hastanelerindeki çeşitli hizmetlere erişmek için kullanabileceğiniz bir SGK sağlık sigortası kimlik kartı alacaksınız.
Program, tüm katılımcılar tarafından ödenen aylık ücretlerle finanse edilmektedir.
Kaydolmak için yerel SGK ofisinize ilk başvurunuzu yapın. Oturma izninize, pasaportunuza ve adres kanıtına ihtiyacınız olacak. Geçici olarak kaydolacak ve size bir Provizyon Sorgulama Cevap (Geçici Sorgulama Yanıtı) verilecektir.
Sigortalı olduğunuz ilk ay için prim ödemeniz gerekmektedir.
Türkiye’de özel sağlık sigortasına ihtiyacım var mı?
Herhangi bir sağlık sigortasına sahip olmadan Türkiye’de oturma izni alamazsınız. Ayrıca Türkiye’de yasal olarak en az bir yıl yaşayana kadar bir devlet sağlık sigortası programından yararlanamazsınız. Yani kısacası cevap evet, en az bir yıllık sağlık sigortasına ihtiyacınız var.
Ayrıca, özel hastaneler (özel hastane) ve klinikler daha iyi tesislere ve İngilizce konuşma olasılığı daha yüksek olan iyi eğitimli personele sahiptir.
Türkiye’de özel sağlık sigortası, aylık SGK ödemelerinizden daha pahalıdır. Ancak, oldukça uygun fiyatlı olmaya devam ediyor. Devlet hastanelerindeki uzun kuyrukları da atlayabilirsiniz.
Türkiye’de uzun süreli yaşamayı planlıyorsanız veya kronik hastalıklarınız varsa, sağlık sigortasına yatırım yapmayı düşünmelisiniz.
Bazı gurbetçiler uluslararası sağlık sigortasını tercih ediyor. Paranızın karşılığını en iyi şekilde aldığınızdan emin olmak için çeşitli sağlayıcıların. Uluslararası sağlık sigortası seçeneklerini karşılaştırarak en iyi teklifi bulun.
Türkiye’de yaşanacak en iyi yer neresidir?
Yurtdışındaki popüler bir destinasyona taşınan yabancı vatandaşlar söz konusu olduğunda sıklıkla olduğu gibi, şu anda Türkiye’de, özellikle güney kıyı şeridinde gelişmekte olan epeyce göçmen yerleşim bölgesi var.
Türkiye’nin Turkuaz Sahili’nde yaşama fikri, iklimi, kumsalları. Ve güneşte rahat bir yaşam için gereken tüm gerekli olanakları takdir edebildikleri için çok caziptir.
Bu size hitap ediyorsa. Uzun bir alışma sürecine ihtiyaç duymadan kendinizi evinizde hissedeceğiniz bir yer bulmanız zor olmayacaktır.
Örneğin Altınkum’a bakın. Bu yere bazen “Küçük Britanya” denir. En büyük İngiliz göçmen topluluklarından birine ve İngiliz barları, kafeleri ve restoranları da dahil olmak üzere beraberinde gelen tüm gereçlere sahiptir. Orada yaşıyorsanız, geleneksel İngiliz kahvaltınızı veya Pazar rostosunu kaçırmazsınız.
Daha uluslararası bir his peşindeyseniz, Antalya bölgesine bakın. Türkiye’deki diğer destinasyonlardan daha Avrupalı hissettiriyor. Antalya’da kalıcı olarak yaşayan, Türkiye’nin diğer bölgelerine kıyasla daha fazla küresel gurbetçi var. Türkiye’de emlak satın almak isteyen yabancıların en çok rağbet ettiği ikinci lokasyon olması fiyatlara da yansıyor.
Daha sakin ve otantik bir şeyin peşindeyseniz, Dalaman bölgesine bir göz atın. Henüz yabancılar arasında çok popüler değil. Dalaman ilçesi iç kesimlerde yer almaktadır. Ve en yakın plaj yaklaşık 10k uzaklıktadır, bu nedenle oraya ulaşmak için bir arabaya ihtiyacınız olacaktır.
Dalaman’ın en güzel yanı turistler arasında da popüler olmaması. Bu yüzden Dalaman, sahil kasabalarının aksine turizm sezonunda asla kalabalıklarla dolup taşmaz.
Şehirde yaşamanın peşindeyseniz, en iyi seçiminiz İstanbul’a taşınmak olacaktır. İstanbul eşsizdir; kapsayıcı, çeşitli ve büyüleyici. Ayrıca İstanbul’un bir büyükşehir olmasına rağmen. Avrupa’daki diğer popüler destinasyonlardan daha uygun fiyatlı olduğunu da göreceksiniz.
Gurbetçiler İçin Türkiye’de Yaşanacak En İyi Yerler kılavuzumuzda. Nerede yaşanacağına dair daha fazla fikir bulabilirsiniz.
Türkiye’de yaşamak üzerine son düşünceler
Türkiye’de o kadar çok şey var ki, kolayca yurtdışındaki mükemmel eviniz olabilir. Birçok gurbetçi Türkiye’de yaşamayı sever ve başka bir yere gitmeyi düşünmez bile.
Ancak, farklı bir ülkeye taşınırken uyum sağlamak oldukça kişiselleştirilmiş bir deneyim. Bazıları için mükemmel olan, sizin için berbat olur.
Taşınmadan önce ön araştırma yapmak çok önemlidir. Ancak Türkiye’nin sizin için doğru ülke olup olmadığını tam olarak anlamanıza yardımcı olmaz.
Yapılacak en iyi şey, geçici olarak ülkede biraz zaman geçirmek. Ve kalıcı bir taşınmaya başlamadan önce yerel gurbetçilerle konuşmaktır.
kaynak: expatra.com